Žalfija
Prostor za ozdravljenje i regeneraciju Sarajeva
1
0
Javno glasanje za idejna rješenja ovog konkursa je završeno.
Broj javnih glasova za ovo idejno rješenje: 466
O idejnom rješenju

Novi park Hastahana otvoren je svakom građaninu Sarajeva. Ovaj park je neuralgična tačka grada i treba da postane zeleniji javni prostor fokusiran na ljude.

Na glavni trg nastavlja se novi amfiteatar koji ima zeleni krov ispunjen biljkama žalfije. Naši preci vjeruju da će "biljka žalfije biti zdrava kada je sve dobro, a uvenuti će kada stvari krenu loše". Pa počnimo liječiti ovaj veličanstveni prostor Hastahane!

Novi Hastahana park je zamišljen kao mjesto susreta u kojem će se svi građani osjećati ugodno.

Park je podijeljen u 4 zone: Glavni trg i amfiteatar, sportski teren, igralište i skulptura i skate bowl. Ostale komplementarne oblasti su: ulazni trg, zid za penjanje, kafić, park za pse, prostor za piknik i platforma za meditaciju.

Glavni trg će moći ugostiti sve vrste kulturnih događaja. Slijedi amfiteatar, koji služi i kao mjesto za koncerte ili umjetničke prezentacije i kao skladište oborinskih voda. Pored njega je sportski teren. Ovaj prostor će biti domaćin sportskih događaja, ali može poslužiti i kao platforma za druge vrste “mirnijih” aktivnosti.

Jedna od najzanimljivijih tačaka projekta je predloženi caffe bar - novi “džepni park” u Kranjčevićevoj ulici koji će imati zanimljiv pogled na park i grad.

Predlažemo novu tramvajsku stanicu u ulici Maršala Tita, koja će stvarati više pješačkog saobraćaja i održavati park aktivnim tokom većeg dijela dana i noći.

Kako bi se povećala biološka raznolikost, projektom je značajno smanjena količina tvrde podloge, a povećana količina zelenih površina, sadnjom 100 novih stabala i novim vrtovima sa bogatom raznolikošću aromatičnog cvijeća.

...::: Prikaz panoramskih scena :::...

Napomena: Obzirom na softwareski program Enscape 3D koji je tim koristio u pripremi svoje prijave ima tehnička ograničenja prikaza 3D modela preko weba (koji možete naći na ovoj web stranici), pripremljen je pregled kroz tkzv. samostalni izvršni fajl koji možete preuzeti OVDJE. Za pokretanje ovog pregleda, potrebno je da vaš računar zadovoljava minimalne sistemske zahtjeve.  

KOMENTARI ŽIRIJA

Ukupni dojam:

Koncept je veoma dobro artikulisan, predlaže zanimljiv, razigran, harmoničan prostor za građane i posjetioce. Kroz suptilne manipulacije presjekom, topografijom, tlom i retencijom, koncept predstavlja jednostavno, ali uvjerljivo i kontekstualizirano rješenje, nudeći predjele sa sadržajem okružene zelenilom. Koncept sugerira pomak sa tvrde, asfaltne površine, na pretežno zeleno okruženje. Snažan fokus stavlja na osiguravanje pristupačnosti za sve, sa dobro dizajniranim kontaktnim zonama sa putevima koji okružuju lokaciju.

Koncept u potpunosti odgovara idejama i elementima koje su građani iznijeli kroz javne konsultacije „Hastahana“, nudeći kombinaciju aktivne i relaksacione funkcije, u zelenom okruženju, pogodnom za građane svih uzrasta i različitih interesovanja. Koncept stavlja fokus na društvenu i kulturnu funkciju javnog prostora, uključujući umjetnički prostor na otvorenom, trg za širok spektar društvenih i kulturnih aktivnosti, kao i kafić na otvorenom. Također nudi inovativne elemente održivosti, kao što su skladište atmosferskih padavina u amfiteatru ili vanjski namještaj i podovi od reciklabilne plastike.

Preporuke:

Koncept bi mogao inkorporirati više stabala.

Napomena: Za pregled grafičkih sadržaja preporučujemo korištenje Chrome web preglednika u desktop okruženju.

Nagrada
10.000,00 KM
Druga nagrada
Dokumentacija
Prijedlog koncepta dizajna
Analiza, evolucija koncepta i nacrti
Video
3D model