Njegovanje javnog života parka Hastahana
Prijedlog transformacije parka Hastahana u novo gradsko srce Sarajeva - mjesto raznovrsnih aktivnosti i iskustava
0
0
Javno glasanje za idejna rješenja ovog konkursa je završeno.
Broj javnih glasova za ovo idejno rješenje: 310
O idejnom rješenju

Smješten između različitih sadržaja - bolnice, stambenih, poslovnih i upravnih dijelova Sarajeva - Hastahana park svojom izdašnom veličinom čini značajan dio ove urbane četvrti.

Imajući duboko poštovanje prema prošlosti i sadašnjoj vrijednosti parka, kao i okolnim otvorenim prostorima, ovaj dizajn za park Hastahana predlaže novu prilagodljivu i inkluzivnu urbanu platformu, s ravnotežom između fiksnih i fleksibilnih sadržaja.

Novo srce grada nalazi se u centru parka - osvježavajuća, jedinstvena scena za društvena okupljanja koja se može fleksibilno transformirati kako bi zadovoljila različite namjene i potrebe, koju karakterizira toplo popločanje glinenim ciglama i elegantno povišeno prstenasta struktura. Oreol ne samo da predstavlja urbanu skulpturu, već strateški podržava javni život na više načina - on je element za igru s vodom, filmsko platno, izvor svjetla ili struktura za sjenilo.

Park uokviruju slojevi zelenila u koje su uklopljene sve vrste drugih svakodnevnih aktivnosti koje sadržava Hastahana. Te aktivnosti su reorganizirane i intenzivirane. Prostor za igru s jedinstvenim iskustvima za više starosnih grupa integriran je s drugim programima koje vodi zajednica, podstičući društvenu interakciju različitih generacija.

Konsolidovan aktivni prostor sa sportskim terenom, skejt parkom i vježbanjem na otvorenom obogaćen je neobičnim i razigranim izrazom. Kontinuirana i pristupačna pješačka staza čini osnovnu vrpcu kretanja, oko glavnih čvorišta aktivnosti.

Svuda naokolo su obezbjeđena mjesta za sjedenje i prostrani travnjaci, što omogućava ležernije okupljanje i posmatranje.

Ovdje, u parku Hastahana, javni život Sarajeva se i dalje njeguje, privlačeći vrlo raznoliku zajednicu - lokalno stanovništvo i radnike, posjetitelje, odrasle i djecu - i pomažući u kreiranju smislenih načina njihovog zajedničkog života.

...::: Prikaz panoramskih scena: 123 i 4 :::...

Napomena: Obzirom na softwareski program Enscape 3D koji je tim koristio u pripremi svoje prijave ima tehnička ograničenja prikaza 3D modela preko weba, pripremljen je pregled kroz tkzv. samostalni izvršni fajl koji možete preuzeti OVDJE. Za pokretanje ovog pregleda, potrebno je da vaš računar zadovoljava minimalne sistemske zahtjeve

KOMENTARI ŽIRIJA

Ukupni dojam:

Prijedlog je usmjeren na ljude i povezan s prirodom, nudi obilje društvenih, rekreacijskih, sportskih funkcija za sve građane, bez prenatrpanosti prostora. Funkcije su jasno definirane i predstavljaju ideje koje su građani Sarajeva iznijeli kroz javne konsultacije za budućnost “Hastahane”. Koncept je snažan, ali jednostavan i izvodljiv.

Apstraktni kružni element poprima različite identitete kao prostor okupljanja, događanja, trgovine itd., dok preostali prostor ostaje prirodno okruženje sa nekoliko sadržajnih ravni (piknik prostor, prostor za rekreaciju). Krug također daje javnom prostoru snažan identitet. Prijedlog organski adresira različite slojeve mogućih sadržaja. Dobro se povezuje sa okruženjem; unutrašnji putevi su direktni i veze s različitim visinama su organske i koriste potencijal koji predstavljaju: npr. šetalište, sjedenje u hladu, terasasti rubovi. Element "Oreol" omogućava višefunkcionalnu i višesezonsku upotrebu prostora od strane zajednice. Postoji nekoliko drugih inovativnih elemenata – npr. senzorni park, specifičan pristup za osiguravanje pristupa vodi. Konceptni elementi su u potpunosti od lokalnih prirodnih materijala i vizualno privlačni.

Prijedlog je vrlo dobro ilustrovan.

Projekat omogućava različite stepene korištenja i održavanja - funkcionisao bi kao i zarasli vrt, i kao dobro održavani park.

Preporuke:

Koncept bi mogao ukomponovati više drveća (simulacija mikroklime bi pomogla u oblikovanju tog prijedloga).

Prostor „Oreol“ mogao bi predstavljati interesantnu priliku za suvlasništvo nevladinih udruženja za različite društvene, kulturne, rekreacijske ili društvene svrhe.

Napomena: Za pregled grafičkih sadržaja, preporučujemo korištenje Chrome web preglednika u desktop okruženju. 

Nagrada
15.000,00 KM
Prva nagrada
Dokumentacija
Prezentacija koncepta rješenja
Analiza, evaluacija koncepta i nacrti
Video
3D model